Zoekveld

Pro Pen

23.06.2015
Surface Pro Pen
Koen Timmers
by Koen Timmers
Educator - Author - Keynote speaker - Global Teacher Prize 2017 finalist

Het handschrift bestaat spoedig niet meer. Spoedig schrijven mensen niet meer. Over 2 generaties leren kinderen typen. Wie nu nog kan schrijven, tovert hanenpoten op papier. Tenminste, hiervan was ik tot voor kort overtuigd.

Rond 1880 kwam een groep ondernemers en wetenschappers bijeen in Parijs om de toekomst te bespreken. Aan de orde was hoe de Franse hoofdstad er vijftig jaar later uit zou zien. De conclusie was somber: bij voortgaande groei van bevolking en economie voorzagen ze dat de Parijse avenues zouden worden bedolven onder enkele meters paardenstront. In 1885 werd de eerste auto uitgevonden.

Sinds ik de ProPen ontdekte, ben ik ervan overtuigd dat ook mijn stelling fout is. Ik pak mijn nieuwe Surface Pro 3 uit. In een elegante uitsparing ontdek ik een knap staaltje technologie: een ProPen. Ik moet echter eventjes geduld uitoefenen. Mijn 3-jarige spruit wil dit toestel ook wel eens aan zijn testen onderwerpen. 5 minuten - zonder overdrijven - nadat ik OneNote opgestart heb, uitgelegd heb hoe je de lijndikte en -kleur wijzigt en krabbels wist, maakt hij zijn eerste digitale schets. Papa trots. Toegegeven, terwijl leeftijdsgenootjes al een pril mannetje tekenen, blijft het bij zoonlief nog bij een krabbel. Maar het bewijst wel hoe makkelijk deze pen werkt. Wil je de gebruiksvriendelijkheid van een nieuwe technologie testen, onderwerp deze dan een uurtje aan een kleuter. Kinderspel.

Surface Pro Pen

Het is eventjes wennen. Schrijven op een glad oppervlak is toch wel anders dan op papier. Maar... ik heb het papier al eerder afgeschreven. Ik tracht louter digitaal te werken. Wanneer ik nog eens bij een bank, verzekeringsmaatschappij en notaris passeer, krullen mijn tenen. Handgetekende documenten verdwijnen in een dossierkast om daar nooit meer uit te komen.
Mijn handschrift heeft dan ook geleden onder het vervangende typewerk. Maar wanneer je een computer met een digitale pen uitbreidt, krijg je het beste uit twee werelden. Schetsen, notities, tekenen, handtekenen, enz het wordt allemaal (weer) mogelijk, zij het ditmaal digitaal. Wat verbluffend is, is dat de Pro Pen de gewone pen wel erg fel benadert. Zo zal de penstreek dikker als je er harder mee op het scherm drukt.

Digitale inkt. Het heeft ook voordelen in het onderwijs. Mijn collega Carine gebruikt het nu al in haar les digitaal schetsen. Zelf gebruik ik het om aantekeningen in mijn lesdocumenten te maken. Of om een schema uit te tekenen, een wireframe of sitemap te ontwerpen. Maar ik zie ook mogelijkheden naar verbeteren en notities toe. Dankzij deze ProPen, is OneNote een ware vervanger geworden van het krijtbord. Met als leuke extra dat schema's, schetsen en nota's hergebruikt kunnen worden. Jammer, het was thans grappig... studenten die een foto maken van mijn bordschema, om dit thuis af te printen.

En die ingescande handtekening... kan ik nu permanent in de prullenbak gooien.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

© pln.education - Part of Zelfstudie.be, by Koen Timmers - Alle rechten voorbehouden