English version
Office Sway: creëer, presenteer en deel

HTML is de taal die het creëren van websites mogelijk maakt. De nieuwste telg, HTML5, introduceerde de canvas-tag, die tekenen, animatie en zelfs interactie mogelijk maakt. Mits een koppeling met jQuery dan wel en daar wringt het schoentje. Enkel codevreters kunnen hun hartje ophalen. Hier lijkt Office Sway een gat te vullen. Via een grafische weergave laat het toe prachtwerken te maken. En dan hebben we het nog niet gehad over de potentiële educatieve waarde.

 

Van start met Sway

Office Sway is nog in testversie. Je kan een account aanvragen via www.sway.com. Vanzelfsprekend is het bekomen van een invite niet. Sway geeft slechts mondjesmaat invites weg via Twitter. We sprongen dan ook een gat in de lucht toen de verlossende DM ons bereikte (over een knap staaltje marketing gesproken!).

Het filmpje is alvast erg veel belovend. Tijd om Sway zelf aan een uitvoerige test te onderwerpen.

 

Office Sway is een webapp. Je kan inloggen op Sway en daar een app bouwen op grafische wijze.

Multimedia toevoegen

Eens ingelogd kies je voor “Create new Sway”.

Wanneer je een achtergrondafbeelding wenst in te stellen, krijg je automatisch toegang tot je foto’s op OneDrive, courante sociale media en je eigen computer. Indien je een bestand op je eigen apparaat kiest, wordt deze automatisch op je OneDrive geplaatst.

Indien je in de rechter zijbalk klikt, krijg je de mogelijkheid om aanpassingen te doen.

Sway werkt erg intuitief. Wanneer je iets wenst te wijzigen of te verwijderen, klik je op het respectievelijke object en worden bijhorende icoontjes voorgeschoteld.

Door te klikken op Storyline, ga je terug naar de “rode draad” doorheen je document.

Klik op  om een nieuw “scherm” te creëren. 

Wanneer je op Media klikt, krijg je allerhande mogelijkheden om filmpjes toe te voegen (vergelijkbaar met afbeeldingen). Via de zoekfunctie voegen we een video uit YouTube toe.

Een klik op de video levert de nodige knop “add”.

De presentatie verschijnt in het overzicht.

En verder…

Wanneer je een scherm selecteert, kan je daarop geselecteerde tekst via (1) koppelen (hyperlink) en via (2) benadrukken (vet).

Via (3) kan je een scherm toevoegen.

(4) biedt je de mogelijkheid om de layout te wijzigen van het actief scherm. Zo kan je deze omtoveren naar een hoofding, maar ook een groep afbeeldingen, slideshow of quote toevoegen.

Via (5) feature je en via (6) verwijder je een slide.

Via Mood (8) kan je de look en feel van je Sway aanpassen.

 > Hierbij kan je via Style de layout wijzigen…

> … via Structure de structuur wijzigen (verticale vs horizontale opbouw)…

> … en via Color de kleuren van de gekozen layout aanpassen.

Sway gaat zelfs zo ver dat er kleuren uit foto’s gebruikt worden bij de aangeboden kleurenschema’s!

Remix (7) presenteert je ettelijke layouts “at random”. Hierbij worden bovenstaande opties naar willekeur gecombineerd.

    

De optie Share (9) laat toe om je Sway te delen via Facebook of Twitter, biedt je een link en tot slot de kans om via iFrame in je webpagina in te voegen.

De link: https://sway.com/zYidJgdKbcWYINFk

Via … (10, rechter bovenhoek) kan je een Preview (voorproefje) bekijken. Je kan verder naar het overzicht of een nieuwe Sway aanmaken.

De Preview is werkelijk verbluffend. Eerder ingevoegde elementen worden automatisch geanimeerd en worden als heuse eyecandy op je bord gelegd.

He, wacht eens… We missen de knop “Opslaan”. Inderdaad. Deze knop is overbodig. Waar vind ik nu alles terug? Online! Dit laat je dus toe op eender welke computer aan je Sway verder te werken.

Ten alle tijden kan je in de zwarte adminbalk kiezen voor My Sways, dat je een overzicht biedt. Tevens kan je een nieuwe Sway maken of importeren.

Educatieve waarde

Daarenboven biedt Sway een belangrijke educatieve waarde. Het staat studenten toe om te creëren, publiceren en presenteren. Aangezien onderzoek veelvuldig aangetoond heeft dat peer tutoring een hoge leervorm is, gaat Sway nog brokken breken. Sway geeft namelijk uitermate gelegenheid om een werkstuk te maken, een onderwerp uit te spitten, informatie samen te garen en op gelikte wijze te presenteren en delen. Say zal wel niet de finale doodsteek voor de pen zijn in het klaslokaal, maar kan toch een uitermate mooie aanvulling betekenen.

Conclusie

Sway blinkt uit in gebruiksgemak. In een handomdraai heb je een knappe presentatie met tekst en allerhande multimedia op je scherm getoverd. Het werkt razendsnel en is overal nabij. Elke computer met internetconnectie biedt de kans om informatie te vergaren, te presenteren en te delen. Sway werkt niet enkel op desktop, maar ook op tablet én smartphone. Momenteel zijn nog enkele features in ontwikkeling, maar voor ons is Sway alvast een grote hit.

Meer van dit lekkers

BEKIJK ALLE TUTORIALS!

Sharing is caring

Iets bijgeleerd? Deel deze tutorial!

U bent niet alleen

deze pagina
totaal

© 2000 - 2016 Zelfstudie.be - Alle rechten voorbehouden

Website laten maken: kerfuffle.be - Website publiceren: zelfhosting.com